Bavarski specijalitet

Ovo kraljevsko bavarsko pivo nosi ime koje potiče iz njegovor rodnog mjesta Kaltenberg dvorca, gdje je nastalo još davne 1871. godine. Pokušavajući dodatno da proširi izbor kraljevskih piva u Bavarskoj 1600. Bavarski Vojvoda Maximilian I ponudio je običnim građanima pivo koje do tada nisu imali mogućnost da probaju, pšenično Kaltenberg pivo. Pšenična piva su u to vrijeme bila rezervisana samo za kraljevske dvorove jer je pšenica bila skuplja od ječma.

Maximilian I je naslijedio prava na proizvodnju pšeničnog piva i uspješno je iskoristio to pravo, tako što je napravio 30 Weisse Bräuhauser (Bijelih pivnica) u cijeloj Bavarskoj. Vojvoda Maximilian I je takođe pokrenuo i svoju pivaru za proizvodnju pšeničnog piva u Minhenu „Weisses Brauhaus“ koja je u to vrijeme predstavljala lokalno čudo. Ponudivši pšenično pivo svima, Maximilian I je načinio Bavarsku jednom od najbogatijih država u XVII vijeku, jer je tim potezom obezbjedio visok i stabilan izvor prihoda Bavarskoj od prodaje piva.

Kaltenberg Hefe Weissbier je jedan od specijaliteta Bavarske, koji nastaje od specijalnog Kaltenberg kvasca, različitih sorti pšeničnog i ječmenog slada i gorkog Hallertau hmelja, poštujući stare porodične recepte Njegovog Kraljevskog visočanstva Princa Luitpolda od Bajerna. Prirodno je mutno sa oblacima prirodnog kvasca. Laganog i blagog je ukusa, glatko i fino gazirano, a zbog posebne sorte Kaltenberg kvasca, prošarano je voćnim aromama među kojima se mogu prepoznati note banane, dinje i meda.

Kraljevska Bavarska porodica se proizvodnjom piva bavi još od davne 1260. godine, kada je Vojvoda Ludwig I osnovao prvu kraljevsku pivaru u Minhenu. Članovi kraljevske bavarske porodice su uvijek poklanjali mnogo pažnje da je pivo koje su proizvodili vrhunskog kvaliteta i ukusa, a upravo iz tog razloga je Vojvoda Wilhelm IV od Bavarske, 1516. godine uveo njemčaki Zakon o čistoći piva „Reinheitsgebot“. Ovo je najstariji zakon o hrani na svijetu, kojeg se i dan danas u Njemačkoj pridržavaju svi proizvođači piva. Zakon o čistoći piva nalaže „...da se ništa ne smije dodati ili koristiti u proizvodnji piva osim slada, hmelja, prirodnog kvasca i kristalno čiste vode!“. Držeći se ovih riječi, članovi Wittelsbach porodice su kroz vijekove koji su dolazili nastavili razvijati i unapređivati proizvodnju Kaltenberg piva kako bi svi ljubitelji ovog kraljevskog pića mogli da uživaju u njegovom bogatstvu.

Boris Blagojević