Da li si za Crni Nektar? - Ječam!

 

U 2018. godini, ljubitelje crnih piva je obradovala vijest da u njihovim omiljenim lokalima od sada mogu da podignu ruku i naruče Nektar crno točeno pivo. Vrijedni pivari Banjalučke pivare, su nakon mnogo molbi i upita, uslišili želje svojih vjernih pivopija i uložili ogromne napore da im u ovoj godini u ruke stave krigle crnog piva.


Ali zašto toliko čekanja, zašto ranije nismo ovo crno pivo vidjeli na cjenovnicima i jelovnicima? Zašto su pivopije morale toliko da čekaju na ovaj trenutak? Odgovor je u stvari jako jednostavan… Pažnja. Tržište crnih piva je jako specifično, i njemu pripada posebna grupa ljudi koji u pivu pronalaze užitak i razlog za opuštanje. Ova grupa je, u poređenju sa drugima mala, bolje rečeno ekskluzivna, namjenjena za pivopije koji znaju više o pivu od drugih i koji pivo posmaraju drugim očima. Uzimajući u obzir znanje i vjernost koju ova grupa ekskluzivnih pivopija pridaje pivu, banjalučki pivari su posvetili nevjerovatno mnogo vremena pronalasku savršenog recepta koji bi zadovolji njihova radoznala nepca. Nakon mnogo mjeseci istraživanja, testiranja, a moramo priznati i ispijanja i probavanja raznih uzoraka i sastojaka crnog piva, u 2018. godini su vrijedni pivari najzad došli do savršenstva koje su tražili.Recept do koga su došli naravno ni u jednu ruku nije jednostavan, jer kako bi mogao biti nakon toliko posvećene pažnje njegovom pronalasku, pa se iz tog razloga u receptu nalaže da se za nastanak Crnog Nektara mora koristiti 3 vrste najsvježijeg hmelja i čak 4 vrste prženog ječmenog slada.

Ove pažljivo odabrane vrste hmelja stvaraju efekat prirodnog antioksidans tonika, koji pivu daje lakoću i pitkost, kao i izazovnu gorčinu, prepoznatljivu za crna piva. Prženi ječam i ječmeni slad pivu donose blagu aromu čokolade i crnog ribiza, i ovom crnom napitku daju duboku crnu boju, prošaranu nijansama tamne karamele. Prženi ječam je zaista poseban sastojak. Zrna prženog ječma su izgledom, aromom i ukusom skoro identična zrnima pržene kafe, pa zato nije strano da pivopije u crnom pivu takođe prepoznaju upravo arome tek skuhane kafe. Svi ovi pažljivo odabrani sastojci se mješaju i sjedinjuju u procesu kuhanja piva na 102 stepena celzijusa, nakon čega im se dodaje domaći kvasac, uzgojen u Banjalučkoj pivari, i takva mješavina odlazi u tankove za sazrijevanje gdje se pivo čuva 30 dana, gdje ono dobija svoj potpun ukus. Većina procesa u proizvodnji piva je automatizovana pomoću najnovijih proizvodnih tehnologija, međutim banjalučki pivari i pored toga lično nadgledaju, prate, mjere i testiraju svaki korak u nastanku ovog piva. Iz razloga što ova vrsta piva zaslužuje posebnu pažnju, odlučili smo da pivo za početak punimo u metalnu burad. Ova ambalaža, zbog svojih debelih metalnih stranica, najbolje čuva kvalitet piva i osigurava da pivopije u svakom trenutku na raspolaganju imaju najsvježije pivo, kako bi mogli da uživaju i njegovim aromama tamne čokolade i crnog ribiza. Iskreno se nadamo da smo uspjeli zadovoljiti želje naših mnogobrojnih ljubitelja crnih piva, te da će i ostale pivopije biti dovoljno radoznale da probaju ovaj napitak bogat ukusima i aromama, i da će na pitanje “Da li ste probali Crni Nektar?“ odgovarati hrabro “Ječam!“.

 
Boris Blagojević