Kaltenber-logo-gold.png
 
 
Kaltenber-ispis-gold.png
 
 

Kaltenberg piva se u Banjalučkoj pivari proizvode pod budnim okom bavarskog „Master brewera“ poštujući tajni recept kraljevske porodice Wittelsbach, po licenci König Ludwig International GmbH & Co. KG, Geltendorf, Njemačka.

Kraljevska Bavarska porodica se proizvodnjom piva bavi još od davne 1260. godine, kada je Vojvoda Ludwig I osnovao prvu kraljevsku pivaru u Minhenu. Članovi kraljevske bavarske porodice su uvijek poklanjali mnogo pažnje da je pivo koje su proizvodili vrhunskog kvaliteta i ukusa, a upravo iz tog razloga je Vojvoda Wilhelm IV od Bavarske, 1516. godine uveo njemčaki Zakon o čistoći piva „Reinheitsgebot“. Ovo je najstariji zakon o hrani na svijetu, kojeg se i dan danas u Njemačkoj pridržavaju svi proizvođači piva. Zakon o čistoći piva nalaže „...da se ništa ne smije dodati ili koristiti u proizvodnji piva osim slada, hmelja, prirodnog kvasca i kristalno čiste vode!“. Držeći se ovih riječi, članovi Wittelsbach porodice su kroz vijekove koji su dolazili nastavili razvijati i unapređivati proizvodnju Kaltenberg piva kako bi svi ljubitelji ovog kraljevskog pića mogli da uživaju u njegovom bogatstvu.

 
 

KALTENBERG HEFE WEISSBIER

 

Ime brenda Kaltenberg potiče iz njegovor rodnog mjesta Kaltenberg dvorca, gdje se pivo proizvodi još od 1871. godine. Sorta “Hefe Weissbier” u sebi sadrži iskustvo stečeno posjedovanjem monopola nad pšeničnim pivima koji je bio ustanovljen 1600. godine, a trajao je cijelih 200 godina. Iskustvo i znanje u proizvodnji ovog piva su razlog zašto je ono nagrađeno sa nekoliko nagrada za najbolje pšenično pivo na svijetu proizvedeno u Bavarskoj. Kaltenberg Hefe-Weissbier je jedan od specijaliteta Bavarske, napravljen od specijalnog Kaltenberg kvasca i različitih sorti slada i gorkog hmelja iz Hallertau, poštujući stare porodične recepte Njegovog Kraljevskog Visočanstva Princa Luitpolda od Bajerna. Prirodno je mutno sa oblacima prirodnog kvasca. Laganog i blagog je ukusa, glatko i fino gazirano, ispunjava usta voćnim ukusima među kojima se mogu prepoznati note banane, dinje i meda. Ovo pivo skoro da ne sadrži nikakvu gorčinu i ima jako blag ukus koji ostaje u ustima. Osvježiće vas i nećete želiti da stanete samo na jednoj čaši.


Alkohol: 5,5% | Ekstrakt: 12,3% | GORČINA: 11 IBU | KALORIjE: 44 kcal/100ml


Kako se služi?

Korak 1. Kako biste pravilno poslužili kraljevsko pšenično pivo, potrebna vam je originalna Kaltenberg Hefe Weissbier čaša. Uzmite čistu čašu i isperite je čistom hladnom vodom. Držite čašu pod uglom od 45 stepeni i lagano sipajte pivo, pogađajući sredinu stranice čaše. Slobodno držite malo rastojanje između boce i čaše.

Korak 2. Polako podižući čašu u uspravan položaj, naspie tri četvrtine piva iz boce u čašu pogađajući sredinu čaše.

Korak 3. Zavrtite ostatak piva u boci kružnim pokretima, kako bi se kvasac sa dna boce podigao.

Korak 4. Naspote ostatak piva u uspravno postavljenu čašu, da dobijete oko tri centimetra čvrste pjene.


 

KALTENBERG PILS

 
 

Kaltenberg Pils je globalno najprodavaniji pivski stil iz Kaltenberg pivske porodice. Proizvodi se po Bavarskom zakonu o čistoći piva i porodičnom receptu Njegovog Kraljevskog Visočanstva Princa Luitpolda od Bayerna. Sačinjeno od odabranih vrsta sladova, najfinijeg Hallertau hmelja i specijalne sorte Kaltenberg kvasca, Kaltenberg Pils je izvanrednog kvaliteta i ukusa. Sa fino postojanom pjenom, slamaste žute boje, bistro i kristalno čisto, ovaj Pils privlači svježinom, aromama hmelja, citrusa i voćnog meda. Elegantnog i svježeg je ukusa, lagano i blago, sa trunkom slatkoće i prefinjene gorčine. Zbog dugotrajnog i preciznog procesa sazrijevanja umjereno je gazirano. Osjeća se izražena, prijatna aroma hmelja sa intenzivnim i dugotrajnim ukusom koji ostaje u ustima. Kaltenberg Pils je pivo koje impresionira čak i iskusne pivske somelijere.


Alkohol: 5,0% | Ekstrakt: 11,3% | GORČINA: 25 IBU | KALORIjE: 40,8 kcal/100ml


Kako se služi?

Korak 1. Uzmite čistu čašu i isperite je čistom i hladnom vodom. Držite čašu pod uglom od 45stepeni i lagano sipajte pivo pogađajući sredinu stranice čaše. Slobodno držite malo rastojanje između boce i čaše.

Korak 2. Kada naspete pola čaše piva, polako ispravite čašu ka gore i nastavite da sipate pivo dok ne naspete tri četvrtine boce u čašu, pogađajući sredinu čaše.

Korak 3. Prestanite da sipate pivo i ostavite bocu sa četvrtinom piva sa strane na 30 sekundi.

Korak 4. Naspite ostatak piva iz boce u uspravnu čašu. Ovaj proces će osloboditi arome u pivu i dovešće do toga da dobijete savršenu pjenu koja bi trebala da bude debljine oko tri centimetra.