Istorijska izložba

 

Istorijska izložba „Vijek i po pivarstva“ otvorena je početkom 2018. godine povodom  obilježavanja 145 godina postojanja Banjalučke pivare. Izložba predstavlja svojevrsno svjedočanstvo pivarske tradicije, koja prati nastanak i razvoj industrije ove regije, istovremeno pružajući uvid u bogato istorijsko nasljeđe Republike Srpske i BiH. U kreiranju izložbene postavke korištena je autentična istorijska građa i brojni eksponati koji čuvaju tajnu stvaranja banjalučkog piva.

 
 
 
 

POSJETE

Posjetioci pivare će osjetiti miris piva i prije samog ulaska na kapiju. Dok ih bude opijao prijatan miris hmelja i žitarica, posjetioci će se penjati do zgrade u kojoj će moći vidjeti istorijsko nasljeđe pivare i upoznati se načinom proizvodnje piva, posjetom svakoj od stanica u pogonu proizvodnje. Posjetioci će imati posebnu priliku da probaju nefiltrirana piva direktno sa “česme“, odnosno svježe sazrelo pivo prije nego se ono napuni u boce.

A šta zapravo mogu vidjeti na nekoliko tematskih zidova, koji faktografski prate razvoj pivare, od nastanka do danas, u staklenim ormarićima punim istorijskih predmeta, kao i u proizvodnim pogonima u kojima nastaje čarolija pravljenja piva, svi zainteresovani će najbolje utvrditi ako posjete Banjalučku pivaru.

Domaćini

Domaćini istorijske postavke „Vijek i po pivarstva“ su najbolji studenti s Odsjeka istorije, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci sa kojim je Banjalučka pivara uspostavila saradnju povodom otvaranja izložbe.  Dok su domaćini obilaska pogona proizvodnje Banjalučke pivare najbolji studenti Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

FORMA ZA PRIJAVU POSJETE

Besplatne posjete za grupe se organizuju svakog petka, počev od 14.00 časova, a  zainteresovane grupe se mogu prijaviti putem sljedeće forme za prijavu.

Ukoliko želite da rezervišete posjetu za grupu, molimo vas da navedete broj osoba u grupi, koliko vremena imate na raspolaganju i da li je potrebno da vodič govori Engleski jezik.
Telefon
Telefon
Nije obavezno, ali je poželjno radi lakše komunikacije.
 
 
 
 

Istorija

Istinski ljubitelji piva, poklonici istorije i turisti sada imaju jedinstvenu priliku da  posjetom Pivari i izložbi saznaju kako je iz male pivare nastao jedan od najprepoznatljivijih proizvoda na ovim prostorima. Kako bi se na najbolji način prikazala duga tradicija u proizvodnji piva, ali i bogata istorija cijele regije bili su neophodni mjeseci rada na prikupljanju istorijske građe. Nastanak Banjalučke pivare vezuje se za dolazak monaha trapističkog reda na područje Banjaluke, koji su 1873. godine naselili Delibašino selo i postavili temelje pivarskoj industriji, ali i brojnim drugim privrednim granama.