History

French-Brews-Brothers-924x600.jpg
 

Prije tačno 145 godina, u malom mjestu pokraj Banja Luke, uz žubor rijeke Vrbas, vrijednim radom monaha Trapista iz samostana Marija Zvijezda nastala je hrabra mala Banjalučka pivara. Osnivač ove male pivare je Franz Pfanner, čelnik reda Trapista u Banja Luci, koji zajedno sa ostalim monasima pored pivare osniva i siraru za proizvodnju čuvenog „Trapist sira“ kao i jednu od prvih elektrana u Evropi pridržavajuči se svog skromnog načina života i gesla „Moli i radi“ („Ora et labora“).

Franz Pfanner, osnivač Banjalučke pivare

Franz Pfanner, osnivač Banjalučke pivare

Pored ljubavi i pažnje koju su prvi banjalučki pivari pridavali pivu, postojao je i još jedan razlog zašto je ovo zlatno piće poteklo Banjalukom. U ovo vrijeme omiljeno piće banjalučana je bilo domaće snažno alkoholno piće “Rakija”, koju su stanovnici pravili za svoje potrebe i koje je u većini slučajeva imalo loš uticaj na zdravlje onih koji ga piju. Koristeći njemačku tehnologiju i češko iskustvo u proizvodnji piva, mala pivara je počela da proizvodi pivo vrhunskog kvaliteta koje u ovo vrijeme služi kao terapija za liječenje zavisnosti od rakije, a terapija je propisivala da se pije četiri litre piva dnevno.

Pravu sliku života u ovo vrijeme savršeno prikazuje pismo Franca Pfanera koje je pisao u vrijeme života u Banjaluci, a pismo možete pročitati ovde:

Pismo Franca Fanera

Banja Luka, Fra Gavre Martića ulica

Banja Luka, Fra Gavre Martića ulica

Vremena su se promjenila, stari načini života su prošli, ali i uprkos tome Banjalučka pivara i dan danas čuva svoju tradiciju zbog koje je postala obilježje Banjaluke. Iako su prvi koraci naše pivare bili skromni i mali, koračajući hrabro i ponosno, Banjalučka pivara je na čelu sa Nektar pivom izrasla u najveću i najcjenjeniju pivaru u Bosni i Hercegovini, a mi se i dalje trudimo da očuvamo naše korijene i prepuštamo da naše pivo govori umjesto nas.

Banjalucka pivara Variona.jpg
 
 

POGLEDAJTE NAŠU PRIČU